μεταφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

η μεγαλυτερη μαυρη τρυπα στο συμπαν

Τη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα του σύμπαντος εντόπισαν και αποκρυπτογράφησαν οι αστρονόμοι, στο κέντρο του γαλαξία Μ87. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, υπολογίζεται πως ζυγίζει όσο 6,6 δισεκατομμύρια ήλιοι και θα μπορούσε να… καταπιεί ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα!

Αυτό ανακοίνωσαν ερευνητές με επικεφαλής τον αστρονόμο Καρλ Γκέπχαρτ του πανεπιστημίου του Τέξας-Όστιν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις υπολόγιζαν ότι η μάζα της συγκεκριμένης μαύρης τρύπας ήταν
μόλις τρία δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον ήλιο και περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη από τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του δικού μας γαλαξία. Οι νέες όμως μετρήσεις, με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου διαμέτρου 8,1 μέτρων στο όρος Μάουνα Κεα της Χαβάης, έδειξαν ότι η μαύρη τρύπα, που απέχει περίπου 50 εκατ. έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού της Παρθένου, έχει τελικά υπερδιπλάσια μάζα.

Ο νέος υπολογισμός της μάζας της βασίστηκε στις μεγάλες ταχύτητες περιστροφής των άστρων γύρω της, που φτάνουν τα 500 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Είναι η πιο ακριβής μέτρηση μάζας που έχει γίνει ποτέ για οποιαδήποτε υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

πηγη: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...