μεταφραση

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ο εγκέφαλος «καθορίζει» πόσους φίλους θα έχουμε

Σύμφωνα με  ισχυρισμούς επιστημόνων, το μέγεθος των κοινωνικών και φιλικών επαφών που έχουμε συνδέεται άμεσα με ένα δίκτυο νευρώνων που βρίσκονται στη βάση του εγκεφάλου μας.

Οι νευρώνες αυτοί αποτελούν την αμυγδαλή που θεωρείται ότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική έκφραση, τις φοβίες, την εμπιστοσύνη, την ικανότητα αναγνώρισης προσώπων και
ανάμνησης ονομάτων, στον χειρισμό των κοινωνικών επαφών κ.α..

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λίζα Φέλντμαν Μπάρετ του Πανεπιστημίου Northeastern και τον καθηγητή νευρολογίας Μπράντφορντ Ντίκερσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», χρησιμοποίησαν την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου, για να μετρήσουν το μέγεθος της αμυγδαλής σε 58 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 19 έως 83 ετών.

Κάθε εθελοντής, απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο, αποκάλυψε την έκταση και τη συχνότητα των κοινωνικών επαφών του (πόσους ανθρώπους συναντούσε και πόσο συχνά), καθώς επίσης και την πολυπλοκότητά τους (π.χ. το αφεντικό του μπορεί να ήταν και φίλος του).
Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με μεγαλύτερη αμυγδαλή έχουν γενικά ένα δίκτυο περισσότερων φίλων και γνωστών -μέχρι 50 κοινωνικές επαφές στο κατά πολύ ευρύτερο κοινωνικό δίκτυό τους, ενώ παράλληλα διατηρούν πιο πολύπλοκες σχέσεις μαζί τους. Εκείνοι που είχαν μικρότερη αμυγδαλή ανέφεραν ότι είχαν τακτικές επαφές- με λιγότερους από 5 έως 15 ανθρώπους. Οι μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντές τείνουν να έχουν μικρότερου μεγέθους αμυγδαλές και ταυτόχρονα λιγότερους φίλους και γνωστούς.

Ο ανθρωπολόγος Ρόμπιν Ντένμπαρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα (θεωρητικό) όριο στον μέγιστο αριθμό των διαπροσωπικών κοινωνικών σχέσεων που μπορεί να διατηρεί ένας άνθρωπος και αυτό είναι περίπου 150 άτομα. Από εκεί και πέρα, δεν μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις, αλλά για δημόσιες σχέσεις, λέει!

πηγη:zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...